Szoftverfejlesztés,
alkalmazásfejlesztés
webes megoldások

Használja IT-tudásunkat üzleti sikeréhez!
Az IT-megoldások profi szállítója Győrből

Negyedórás elmélkedések

Szoftverfejlesztésről és az azzal kapcsolatos tevékenységekről...

Quality Gate: Go or no go?

Posted by: hordost

Quality gates (röviden Q-gate) avagy a minőségi kapuk speciális mérföldkövek a szoftverfejlesztésben. Egy fejlesztési szakasz végén egy előre meghatározott minőségi szempontok alapján mérik az adott szakasz eredményeit. Ha azok nem érik el a kívánt minőségi szintet, akkor a kapu bezáródik, és addig nem lehet tovább lépni a következő szakaszba,  míg a problémákat ki nem javítják, a hiányosságokat nem pótolják. Ezért hívják ezt mehet vagy nem mehet (go or no go) döbtési helyzetnek.

Mire kell vigyázni egy ilyen Q-gate kapcsán? Legfőbb szempont, hogy reális, megvalósítható és mérhető minőségi elvárásokat kell kitűzni. A Q-gate-re készülni kell, de ne az legyen a rendszer kialakításnál a legfontosabb, hogy egy öncélú ellenőrző rendszert hozzunk létre, hanem  hogy amiket ellenőrzünk, azok tényleg az adott fejlesztési folyamat főbb eredményei legyenek, azaz az érdemi munka tényleges elvégzésére ösztönözzenek. A mennyiségi elvárások pedig ne legyenek eltúlzottak, legyenek arányban a feladattal, az adott időben észszerűen elvégezhető feladatok mennyiségével.


CMMI: audit vagy becslés (appraisel)?

Posted by: hordost

Tagged in: CMMI

Érdekes, hogy a CMMI tanúsítási eljárást nem auditálásnak hanem becslésnek hívják.

Ez akkor válik érthetővé, amikor a tanúsítás célját közelebbről megnézzük. Más minőségbíztósítási standardokkal (mint például az ISO)  szemben, nem egy merev szabályrendszer, hanem különböző fejlesztési eljárási területekre legjobb gyakorlatokat fogalmaz meg, és azt méri, hogy a saját folyamatok ezek alapján mennyire képesek, és ezen folyamatokat használó szervezet mennyire éretten alkalmazza őket a termékek előállítása során. Lényeges szempont, hogy a folyamtokat és a szervezetet ellenőrizni és mérni kell, hogy  azok mindig javulhassanak.


CMMI, az meg miiii?

Posted by: hordost

Tagged in: CMMI

Újra egy varázsszó tölti be az IT-szakmát: CMMI. (Akit érdekel a meghatározása annak itt a rövid leírás: http://hu.wikipedia.org/wiki/CMMI)

A CMMI a folyamatok képességét és a szervezet érettségét méri, és osztályozza 1-től 5-ig. Tényleg nem szeretnék a részleteibe belemenni, mert arról sok cikk és oldal található.


Sok víz lefolyt április óta a Dunán!

Visszanéztem, hogy legutóbbi bejegyzéseim a követelményspecifikációról szóltak. Hát itt is folytatnám, mert még nagyon friss az az élmény egy visszamondott projekt kapcsán, hogy mennyire másképpen lehet értelmezni a nem pontosan megfogalmazott elvárásokat.


Nem lehet a szerepköröket sem a szoftverfejlesztésben sem más folyamatokkal kapcsolatban eléggé hangsúlyozni.

Nem csak a felelősségi határok szempontjából lényeges, hanem a képesség megfelelő felméréséhez is elengedhetetlen. A folyamat leírásának részleteiből tudni lehet, hogy milyen képességekkel lehet azt elvégezni. A szakmai kompetencia mellett persze fontosak az egyéb képességek is, amit "soft skill"-el vagy puha faktorral szoktak jelölni, egyesek szerint akár 50-50% arányban is, de erről majd máskor...


Ez az egyik kedvenc témám. Miért is? Mert úgy látom, hogy sokszor hajlamosak vagyunk elfeledkezni róla, hogy a szoftverfejlesztés nem öncélú programkódolás, hanem a rendszerrel szemben támasztott követelmények meghatározása, specifikálása, megtervezése és implementálása, persze az alapos teszteléssel és átvételi kritériumokkal leírt beüzemeléssel.

Mondhatnám, hogy ez az SE alapja, az SE-projekt sikerének kulcsa a pontos, alapos és részletesen leírt követelményspecifikáció.

Milyen részekből is áll a jó követelményspecifikáció?


Nehéz a a címben szereplő fogalmakat tisztába tenni. Próbálok én egy alá és fölérendeltségi viszonyt kialakítani a kettő között, lássuk, hogy sikerül.


Nem igazán szeretem az angol rövidítéseket, de nehéz az áramlattal szemben úszni.  Szóval, kedves olvasó, mostantól fogok használni itt is a szakmában elterjedt rövidítéseket, mint az SE-t, ami az angol software engineering (szoftverfejlesztés) szóösszetételből származik.

 


Múltkori bejegyzésem a szoftvertervezésről szólt, a számomra nagyon kedves szoftverfejlesztési diszciplináról.  Mostanában azonban egyre többet fogalkozom a szoftverfejlesztési módszerek más diszciplináival is, például a konfigurációs menedzsmenttel.


Szóval, kell-e a szoftvert tervezni?

Erről a kérdésről mindig az jut eszembe, hogy laknál-e olyan házban, amit nem terveztek meg? Vezetnél-e olyan autót, amit csak úgy összeraktak alapos előkészítés azaz gondos tervezés nélkül?


<< Első < Előző 1 > >>
      

Nem felejtette el?


Biztonságos, védett a weboldala?
Frissítette már?
Megfelel a jogszabalyi előírásoknak?
Korszerű a külső, a funkciók?
Kérje ajánlatunkat! Webmegoldások

Rólunk mondták

"Több minden is megragadott minket a kapcsolatépítés során, kezdem a legfontosabbal, az ígért szó betartásával, folytatom a probléma több irányból való megközelítésével és még kiemelném a szükség esetén rendelkezésünkre bocsátott gyorsaságot és tapasztalatok alapján bizton állítható tudást is!" (tovább)

Király Norbert, a HétFő KC up kézilabda klub elnöke

"Ha R-BIS? akkor pontosság, precizitás, tökéletes kivitelezés, barátságos légkör, kedvesség, segítőkészség, megbízhatóság, "örök elégedettség"...!"

Kovács Aliz, Vidra Úszóiskola

"Itt szeretném megköszönni mindannyiatoknak a munkát, amit a honlapom készítésébe fektettetek. Másoknak is ajánlani fogom a céget, hisz a szakértelmen túl együttműködőek, készségesek voltatok velem."

Szöllősiné Ágnes, VEMMA és MOKSA Elixír disztribútor

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

      

Honlapra, webáruházra van szüksége?
Kalkuláljon velünk!

Honlapkészítés Győr

Mérlegjegyek, sarzsi, göngyöleg
Hídmérlegek, raktári mérlegek kezelése
Itt a megoldás!

Mérlegjegy készítés

TÉSZ adminisztráció
Készletkezelés, szállítás, elszámolások

Agrárszoftver, agrárinformatika

Honlap +
webáruház

Bemutatkozó és referencia oldalak,
intelligens portálrendszerek, webshop

Termékek

Balance mérlegjegykészítő szoftver,
TÉSZIIR agrárszoftver

Szoftver-
fejlesztés

Egyedi szoftverek fejlesztése,
mobil, kliens és hálózatos rendszerek

Módszerek

Szoftver és alkalmazás fejlesztési
irányelvek, tervezési és implementálási folyamatok

Bemutatkozó anyagunk

FelR-BIS © 2006-2019      Sitemap    Impresszum Honlapkészítés: Webmegoldások

Híreink
  X

Figyelem, Joomla alapú weboldala veszélyeztetett!

Biztonságossá tesszük veszélyeztetett weboldalát!

Engedje meg, hogy egy nagyon fontos, az Ön weboldalára is vonatkozó informatikai problémával keressük meg hírlevelünkön keresztül.

Az elmúlt időszakban több ügyfelünk jelentkezett nálunk azzal, hogy tárhely szolgáltatója a weboldal rendszerének elavultságára, annak veszélyeire hívta fel nyomatékosan a figyelmet.
Ennek egyik oka a gondozatlan holnaprendszerek frissítéseinek hiánya, a másik pedig az a tömeges feltörési hullám, amely az internetes jelentések tanulsága szerint az elmúlt hónapokban elárasztotta a weboldalakat.

A javasolt frissítések elmaradásával sajnos mindenki a weboldala feltörését és tönkretételét kockáztatja, ahol a várható károk helyrehozása jelentős összegre rúghat, nem beszélve az üzletmenetben bekövetkezett veszteségekről.

Alább az egyik szolgáltató leveléből idézünk, majd megoldásunkat ajánljuk Önöknek!

A Tarhely.eu írja:

„Weboldala továbbra is kritikus biztonsági kockázatot rejt magában, így a hackerek által könnyen feltörhető. Kérjük vegye figyelembe, hogy a frissítés elmaradása súlyos károkat okozhat Önnek és másnak is!

A hackerek a népszerű CMS rendszerek biztonsági hibáit rendszeresen bűncselekmények (SPAM, PHISING, BANKPROTECT stb.) elkövetésére használják, ami egy sikeres hackelés esetén (amiből sajnos naponta igen sok keletkezik a világon) ilyenkor az Ön weboldaláról történik. Ez pedig nagyon sok további gondot okoz általában a hackeren kívül mindenkinek.

Mit tegyek most?
1.) Legfontosabb a rendszer azonnali frissítése a legfrissebb, biztonságos verzióra.
2.) Emellett ajánlott a bővítmények, kiegészítők frissítése is.
3.) Emellett érdemes biztonsági bővítményeket is telepíteni.”

Érintett Ön a témában?

Mint partnerünk, kötelességünknek érezzük, hogy a weboldala jövőbeni folyamatos és zavarmentes működése érdekében felhívjuk figyelmét a problémára.

Mivel a weboldalak, webáruházak a nap 24 órájában a teljes világháló nyilvánosságában működnek, a tárhelyeken percről percre kerülnek naplózásra a betörési kísérletek, támadási és megbénítási próbálkozások. Ha csak egy ilyen is sikeres, annak Ön és vállalkozása látja kárát.

Az általunk fejlesztett honlapok keretrendszerének az egyik legbiztonságosabb és legfejlettebb CMS rendszert, a Joomla tartalomkezelőt választottuk. Az Ön honlapját is ebben a keretrendszerben fejlesztettük.
Mint minden szoftvert, a honlap és webáruház keretrendszereket és más modulokat (képgaléria motor, fórum, hírlevél stb.) is folyamatosan tesztelik, fejlesztik, frissítik. A fejlesztésnek köszönhetően a feltárt problémák a következő verziókban javításra kerülnek, így ennek köszönhetően még biztonságosabbá és üzembiztosabbá válik a weboldalak működése.

A honlapok, webáruházak komplex szoftverrendszerek, időszakos frissítésük, megújításuk a Windows és más asztali szoftverrendszerekhez hasonlóan indokolt.

Ajánlatunk

Mivel az Ön honlapját érintő karbantartási tevékenységek weboldalán még nem zajlottak, funkcionális és elsősorban biztonsági szempontból indokolt a weboldal fő programkomponenseinek frissítése, aktualizálása.

Ezt a szükséges Joomla frissítést nettó 15 ezer Ft-os összköltségen elvégezzük Önnek.

Amennyiben további, elavult verziójú funkciók (pl. fotógaléria, fórum, hírlevél stb.) is találhatóak a weboldalon, azok frissítését nettó 5 ezer Ft/darab áron elvégezzük.

Ehhez már csak egy dolgot kell tennie, hogy az ITT megtalálható Megbízást visszaküldje most részünkre!
Kérdéseire, további információkért állunk rendelkezésére!

További biztonsági fejlesztések

További biztonsági fejlesztésekkel tudjuk erősíteni weboldalát, webáruházát:

  • integrált tűzfal funkcióval, amely véd az óráról órára bekövetkező támadási, bénítási kísérletek ellen,
  • elrejtjük a támadásoknak leginkább kitett adminisztrációs felület belépését a nyilvánosság elől,
  • átvizsgáljuk a teljes rendszer, az ismert bizonsági rések szempontjából,
  • rendszeres biztonsági mentést tudunk biztosítani. A tárhelyek által szolgáltatott, saját mentés általában napról napra felülíródik. Mire észrevesszük, hogy a weboldallal probléma van, már a mentésben is a feltört változat lesz megtalálható. Ennek kiküszöbölésére érdemes saját, nem gyakran felülíródó mentésről gondoskodni.

Ezzel kapcsolatban érdeklődésére szívesen adunk ajánlatot!

Bízva a további üzembiztos és pozitív együttműködésben, üdvözlettel:

R-BIS Kft. - „Partnere az informatikában”

Ui.:
Idézet egy másik tárhely szolgáltató, a 3 in 1 Hosting tanulságos, témába vágó körleveléből, amely ügyfeleinken keresztül szintén eljutott hozzánk:

„(az) utóbbi időben (de már évek óta igaz ez) jelentősen megszaporodtak azon esetek, amikor a weboldalak vírussal fertőződtek. Többször jeleztük, és ezt most is megtesszük, hogy nem a szervert törik fel vagy fertőzik meg ilyenkor, hanem a tárhely fájljait módosítják illetéktelenek, általában biztonsági hibáktól hemzsegő programokon, rendszereken keresztül jutnak be.”

„Mivel nem egyszer azt tapasztaltuk, hogy nagyon elavult (nem egyszer 2007-2008-as verziójú, joomla, drupal, wordpress, stb.), több éves rendszereken keresztül jutnak be, és azt fertőzik meg, ezért július 1-től az alábbi szigorítást vezettük be:

AZONNAL felfüggesztésre kerül az a tárhely, amelyen egyérteműen megállapítható, hogy több éves, nyílt forrású weboldal van és azt feltörték, spameket küldenek ki vagy mások szerverét próbálják túlterhelni a tárhelyen elhelyezett támadó program segítségével (ezek nem egyszer DoS támadás elvégzésre használhatóak) Mind a spam küldés, mind má ok szerverének támadása veszélybe sodorja a szervert és a többi rajta lévő ügyfelet! Ezt természetesen NEM hagyhatjuk!

Azt gondolom, hogy aki a többszöri figyelmeztetés ellenére SEM foglalkozik a weboldalával (nem frissíti az évek múltán sem), akkor annak az az oldal nem fontos (azt NEM tudjuk elfogadni kifogásul, hogy több év alatt nem volt valakinek ideje a frissítést megcsinálni).”